Ansamblul bisericii "Sf. Nicolae" din Şcheii Braşovului


Categorie: Altele
Perioada: sec. XV - XVIII
Importanta: A
Cod LMI: BV-II-a-A-11589
Adresa: Piaţa Unirii 2
Localitate: municipiul BRAŞOV
Judet: Brasov
Regiune: Transilvania

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Ansamblul bisericii

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 01-Jul-2009

Ansamblul bisericii "Sf. Nicolae" din Scheii Brasovului, care cuprinde biserica, doua paraclise, scoala, chiliile, cimitirul, capela si case memoriale, a inceput a fi construit in 1495 la initiativa lui Neagoe Basarab. Biserica din piatra a fost adaugata celei mai vechi de lemn, care a rezistat pana in 1781 cand a fost demolata si s-a facut pe locul ei o cruce de piatra, apoi o capela circulara, in stil neoclasic, ce se pastreaza pe latura sudica a incintei.
In 1512-1515 Petru Cercel se ocupa de marirea si infrumusetarea bisericii, asa cum spune pisania:
"Apoi preotii Iane si Mihai au indemnat pre Io Voievod Dimitrie Cercel, fiul Patrascului Voda, Domnul muntenesc, de au ridicat tinda bisericii de piatra cu voia Sfantului si au infrumusetat altarul si biserica cea veche cu toate chipurile sfintilor si cu podoabe in anul 7092 (1583)".
Desavarsirea bisericii s-a facut cu ajutor banesc de la Aron Voda, in anii 1593-1597, precum arata in continuare pisania sapata in piatra de deasupra portii bisericii:
" In zilele acestui protopop Mihai, s-au sculat Aaron Voda de la Moldova de au mai ajutat sfanta biserica de ce n-au ispravit Patru Voda. Aaron au ispravit si au zugravit si au mai inaltat si turnul in anul 1595."
Cercetarile arheologice intreprinse cu prilejul restaurarilor din 1941-1946, au lasat sa se intrevada unele elemnte ale bisericii initiale, care a fost mult lungita la est, prin adaugarea unei noi abside si la vest, prin construirea unui pridvor spatios.
In anii 1733-1734 si 1750-1752, s-au construit cele doua paraclise de la sud si nord, strangandu-se bani de la negustorii Scheiului.
Pictura a fost realizata in 1735-1738, de zugravii Ranite Grigorie, din Craiova, Gheorghe, Ion si Mihail.

In 1743-1744 scheienii primesc ajutor banesc, vesminte (1748) si carti de slujba de la Elisabeta Petrovna, imparateasa Rusiei. Cu acest prilej se repara turnul principal al bisericii si se instaleaza ceasul (1752). In anul 1761, printr-o hotarare a cancelariei imperiale austro-ungare, biserica Sf. Nicolae a fost declarata catedrala episcopala pentru romanii din sudul Transivaniei.                                                            
Scoala romaneasca din incinta a fost construita in acelasi timp cu biserica si chiliile din latura nordica si a fost refacuta din piatra in 1597, la initiativa diaconului Oprea si din generoasele danii ale lui Aron Voda .
Devenind neincapatoare, cladirea a fost din nou refacuta in 1760-1761, tot din piatra si tot in stil baroc, adaugandu-i-se un etaj. Scoala are o tinda care comunica de o parte si de alta cu cate o camera spatioasa, iar etajul are trei camere. In 1850 a functionat aici primul liceu romanesc din Transilvania, cu sprijinul mitropolitului Andrei Saguna. Restaurata in 1960, cladirea adaposteste la parter arhiva si biblioteca, iar la etaj muzeul. In prima sala se pastreaza printre altele piatra de mormant a popii Costea, din anul 1477. In cea de a doua sala, dedicata diaconului Coresi, sunt expuse "Octoihul" din 1576 si "Evanghelia cu invatatura" din 1580-1581. Manuscrisele expuse in a treia sala dedicata lui Radu Tempea II, arata activitatea acestui cronicar si traducator de texte.

Langa incinta bisericii se afla casa care in care a locuit in secolul al XVIII-lea nepotul lui Constantin Brancoveanu, singurul descandent al familiei in linie barbateasca, supravietuitor al tragadiei din 1714.
( dupa "Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brasovului" de C. Nicolescu - Editura Meridiane, Bucuresti 1967 )